Läkarintyg Covid

Om du misstänker att du har Covid eller covid-liknande symptom och ska ut och resa, kan det vara bra att göra ett antingen Antigen-test eller PCR-test. Dels kan det vara så att att du kan behöva visa upp ett negativt provsvars-intyg en viss tid innan avresedatum för att kunna genomföra resan, men det kan också vara att ett positivt provsvar ju faktiskt kan fungera som ett bevis för att du är sjuk när själva läkarintyget utfärdas. Det kan dock variera sett till vilka krav det finns om det behöver vara ett Antigen eller PCR-test, hur testerna ska genomföras, samt vilken typ av dessa tester som ses som legitima. Vid PCR-test sker dock alltid ett fysiskt test på plats, och ofta behöver även antigen-testen vara så för att kunna ge exempelvis ett intyg. För fysiska tester kan du boka tid med tex. Vaccina som bland annat i samarbete med nätläkaren Kry, har mottagningar i flera större städer, och där du även kan få intyg.

Covid är en sjukdom som sedan pandemins utbrott under 2019, kan skapa extra problem eller känslighet vid resa eller när man rör sig generellt i samhället. I skrivande stund (2022) är fortfarande inte pandemin över, och nya restriktioner kan tillkomma. Även om man är vaccinerad mot covid ger det inte ett fullgott skydd mot sjukdom, och dessutom så avtar vaccinets effekt med tiden, varav man behöver ta fler sprutor.

Varianter av Antigen-test

Det finns en mängd olika varianter av Antigen-test. Vissa sägs bara visa vissa varianter av covid (eller undervarianten omikron) och vissa av dessa har mer eller mindre bra rykte vad gäller testens reliabilitet. Till en början är det dock viktigt att man noga följer beskrivningarna hur testet ska genomföras.

Hur man gör ett Antigen eller PCR-test

Till att börja med bör man undersöka vilka krav som gäller kring vad som tex. är ett fullgott Antigen-test. Ett Antigen-test går dock att göra i hemmet och man kan själv köpa testet på Apoteket. Svar får man ofta inom 10-30 minuter. Vanligt är att man då genomför testet genom en insamling av saliv eller att man samlar in slemm från näsborrarna. Vid den mest reliabla test versionen av PCR-test som oftast utförs på plats fysiskt via en mottaggning, så samlar man in slem från näsborrarna. Vid ett PCR-test skickas testet iväg till ett laboratorium för analys, varav det kan dröja ett tag innan man vet om testet är positivt eller ej.