Om avbeställningsskydd och reseförsäkring

Ett avbeställningsskydd eller reseförsäkring kan som sagt vara bra att ha om det oväntade inträffar, du blir sjuk eller om du råkar ut för en olycka, vare sig innan det att resan avgår, eller under en resa. Avbeställningsskydd gäller också vanligtvis vid flera olika anledningar, tex. om närstående blir allvarligt sjuk eller dödsfall i familjen. Observera dock att du naturligt inte kommer kunna nyttja skyddet vid försäkringen om du tex. blev sjuk innan det att försäkringen tecknades och du sedan skulle vilja nyttja densamma för att avboka en resa i det fall du då med all sannolikhet visste att den skulle innebära att du inte skulle kunna åka på resan.

På så sätt att kan en reseförsäkring eller avbeställningsskydd ge dig möjlighet att få tillbaka en stor del utav det du betalat för resan eller kanske hela beloppet. Något att tänka på är att det ofta kan finnas ett avbeställningsskydd redan i din hemförsäkring (ofta upp till 45 dagar skydd) eller om du betalar en resa med ett konto/kreditkort som tex. VISA eller Mastercard. Försäkringarna kan också ofta nyttjas tillsammans, så om tex. försäkringen för kontokortet bara täcker upp till kanske 15,000 kr, och resan kostar 25,000 kr, kanske du kan komplettera detta med den andra försäkringen.

För att avbeställningsskyddet skall gälla krävs ofta att du kan uppvisa ett giltigt läkarintyg, samt en bekräftelse från researrangören att resan är avbokad. Du kan ha rätt till ersättning om såväl resan bokas av innan avgång, eller om du tex. blir sjuk eller skadar dig under själva resan och kanske måste åka hem. Du kan då eventuellt också få hjälp med hemtransport eller ambulansflyg. Här finner du aktörer som ger läkarintyg online.

Ofta krävs som sagt att du inte var sjuk när du tecknade försäkringen, i den mån att du visste om att samma sjukdom med alla sannolikhet skulle leda till att du inte skulle kunna åka på resan.

Läs även om avbeställningsskydd på Konsumenternas webbplats.